De holistische massage is opgebouwd uit een combinatie van technieken uit Westerse en Oosterse tradities. Er wordt gewerkt met:

  • klassieke ontspanningsmassage. Door verbindende, lange strijkingen kunnen de huid, spieren, weefsels en gewrichten ontspannen. Er ontstaat contact met het lichaam, met de energie in het lichaam en het zorgt voor balans.
  • dynamische massage. Door het lichaam zachtjes en ritmisch te schudden en te wiegen, of juist dynamisch en actief te bewegen, kan diepere ontspanning van binnenuit ontstaan.
  • thaise yoga massage. Door het stretchen wordt er ruimte gecreĆ«erd in spieren en gewrichten. Het activeert de doorstroming van energie.
  • bindweefselmassage. Door het uitoefenen van diepe druk kan er herstel van diepere spanningen en klachten optreden. Laag voor laag wordt er naar de kern van de klacht of thema toegewerkt.
  • energetische massage. De energie wordt opnieuw verdeeld door stilte in te werken met zachte aanraking. Zo krijgt het proces de ruimte om te verinnerlijken.

Een sessie is volgens deze principes opgebouwd; om je over te kunnen geven aan de massage, is het belangrijk dat je je comfortabel en op je gemak voelt en werkelijk kunt ontspannen.
Daarna wordt er gewerkt op het losmaken en openen van de spieren en gewrichten, op een iets dieper niveau waardoor de doorstroming op gang komt. Vaak wordt je je bewust van gebieden van spanning die zich in je lijf hebben opgebouwd. Je wordt uitgenodigd om met je aandacht bij de aanraking te blijven, precies in het spanningsgebied.
Dan komt het diepere werk, op dieperliggende spieren en het bindweefsel. De spanningsplekken zijn de aanknopingspunten om verder te kijken en je bewust te worden welke gevoelens en emoties aangeraakt worden. Ik begeleid je daarbij, zodat je waar kunt nemen wat er speelt. Verdriet, oud zeer, pijn, boosheid en angst hebben allemaal hun plek in je lijf gekregen. Door je daarvan bewust te zijn, kan er een verschuiving plaatsvinden naar meer heelheid, meer contact, juist ook met de delen van jezelf die je weg hebt gestopt.
Dan komt er een moment om stil te staan bij wat er gebeurt en een nieuwe balans te vinden. De energie wordt opnieuw verdeeld.

Trefwoorden bij deze massagevorm zijn: aanwezig zijn, waarnemen, diep ontspannen, weer leren voelen, in contact zijn, en ruimte.

De holistische massage is goed aan te vullen en te combineren met andere technieken specifiek gericht op het verlichten van hoofdpijn. Door samen op een holistische manier te kijken naar de signalen die je lichaam geeft, emoties en ervaringen, gedachten en overtuigingen en de manier waarop je verbonden bent met alles en iedereen om je heen, kunnen spanningen losgelaten worden en kan de hoofdpijn minder worden. Dit vraagt om openheid en bereidheid naar onderzoek naar jezelf. Dat kan een intensief proces zijn. De veranderingen die ik heb gezien bij mensen zijn waardevol en bijzonder!